HGFHFHFHGFHG

GBVFHFHG

Frequently Asked Question Regarding Admission in PUCIT

 

Question 1: When does PUCIT offer admission to its BS, M.Phil. &PhD Programs?
Answer: PUCIT offers admission to all undergraduate programs for Fall Semester only. The cycle opens in June/July. Exact dates are announced through print and electronic media (newspaper, PUCIT website and social media).

 

Question 2: Can I receive a waiver for the PUCIT Entrance Test?
Answer: There will be no entrance test for Fall 2020 Admission, you are eligible to apply for admission at PUCIT.

 

Question 3: Does PUCIT consider standardized tests for admission (NTS, SAT, etc.)?
Answer: No

 

Question 4: How is the undergraduate merit calculated?
Answer: 100% is the Academic Record score.

 

Question 5: How is the graduate merit calculated?
Answer: 40% is the Academic Record score, 50% is the PUCIT entrance test score, and 10% is the Interview score.

 

Question 6: Which scholarships does PUCIT offer?
Answer: PUCIT offers merit and need based scholarships every year from the University of the Punjab and its own resources to deserving students. Moreover, the HEC and Government of the Punjab also announce need–based HEC and PEEF scholarships every year.

 

Question 7: Does PUCIT offer admission to the afternoon or evening session:

Answer: Yes, PUCIT offers self-support/replica afternoon programs along with morning/regular programs for BS Such programs are not offered for the M.Phil. and PhD programs.

 

Question 8:What are the fees for the undergraduate program?
Answer: The semester fee for an undergraduate program is around Rs. 25,000/- per semester for the morning/regular programs and approximately Rs. 39,000/- per semester for the self-support/replica/ afternoon programs.

 

Question 9:What are the fees for the graduate program?
Answer: The semester fees for the M.Phil. and PhD programs are approximately Rs.18,000/- and Rs.25,000/- respectively.

 

Question 10: Is PUCIT is an HEC recognized institute and accredited by PEC or NCEAC?
Answer: Yes,PUCIT is recognized by the Higher Education Commission (HEC) and accredited by HEC’s  National Computing Education Accreditation Council (NCEAC) in the highest ‘W’ category, given only to less than 20% of the computing programs in the country.

 

Question 11: Does PUCIT provide hostel facility?
Answer: University of the Punjab hostel facility is available for students admitted to the morning/regular programs only.

 

Question 12: Does PUCIT give any transport facility to the students?
Answer: Yes, University of the Punjab bus service is available for different routes in the city.

 

Question 13: What are the timings for classes at PUCUT? 
Answer: Classes (lectures and laboratory sessions) are held from 8:00 am to 5:30 pm.

 

Question 14: Does PUCIT offer admissions for the Spring semester?
Answer: No.

 

Question 15: Where are classes of undergraduate (BS ) programs held?
Answer: The classes for BS programs are held at both campuses of the college, i.e. PUCIT Old campus and PUCIT New Campus.

 

Question 16: Where are the classes of graduate program held?
Answer: The classes for graduate programs are held at both campuses of the college, i.e. PUCIT Old campus and PUCIT New Campus.

 

 

Question 17: Does PUCIT offer short courses?
Answer: Yes, the details of short courses can be seen at the PUCIT website (www.pucit.edu.pk).

 

Question 18:How many PhD teachers does PUCIT have?
Answer: PUCIT currently has 19 PhD faculty members, including three Fulbright Scholars. Around 20 college teachers are currently pursuing their PhDs. Three PUCIT teachers are also Erasmus Mundus Scolars.

 

Question 19:What are the areas of research of the PhD teachers at PUCIT?
Answer: The PhD teachers are PUCIT are currently pursuing research in the following areas:

  • Computer Vision and Image Processing
  • Business Process Management
  • Natural Language Processing
  • Cloud Computing
  • Mobile Edge Computing
  • Big Data
  • Applied Machine Learning
  • Computer Networks
  • Internet of Things
  • Machine-to-Machine (M2M) Communication
  • Optical Burst Switched Networks
  • Parallel Computing
  • Parallel and Distributed Algorithms, Processing and Architectures
  • Spatial Data Management System
  • Software Defined Networking
  • Machine Learning

 

 

Question 20: How many merit-based seats does PUCIT have for each of its undergraduate (BS) programs?

Answer:BS Computer Science (Morning/Regular)                            = 48 for each campus

                BS Computer Science (Self-support/Replica)                         = 47 for each campus

                BS Information Technology (Morning/Regular)                     = 48 for each campus

                BS Information Technology (Self-support/Replica)                = 47 for each campus

                BS Software Engineering (Morning/Regular)                        = 48 for each campus

                BS Software Engineering (Self-support/Replica)                   = 47 for each campus

 

 

Question 21: How many merit-based seats does PUCIT have for each of its graduate (MPhil and PhD) programs?

Answer:                 MPhil Computer Science                                                     = 40 for each campus

                                PhD Computer Science                                                          = 20 for each campus

                                MPhil Remote Sensing and GIS (New Campus)                    = 15

 

 

Question 22:  Is Equivalence Certificate required to submit if the candidate whose name appears in the merit list, has its terminal degree from any University other than Punjab University?

Answer: Equivalence Certificate is a must document to submit if the candidate is offered admission in  M.Phil. (CS/RSGIS), and PhD. This is for those candidates who have their terminal degree from any University other than Punjab University. Without this document, admission would not be granted.

For More Information

 

Please call us at 99210885,99212240,99212250 111-923-923 Ext 149,161,130 or Email us at info@pucit.edu.pk